Meer weten

Meer weten

Je diabetes beter begrijpen

Er zijn veel informatiebronnen beschikbaar waaruit je veel kunt leren over diabetes. Vraag je arts als je meer informatie nodig hebt of verdere vragen hebt.

Wat zijn de symptomen en verschijnselen van diabetes?

Diabetes kan een zeer ernstige ziekte zijn - mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een aantal gezondheidsproblemen. Na verloop van tijd kan een hoge bloedsuikerspiegel, als deze niet goed wordt beheerd, ernstige schade aan ogen, tandvlees, tanden, nieren, zenuwen en het hart veroorzaken. Als je diabetes hebt, heb je een hoger risico op een beroerte of hartaanval op jongere leeftijd dan anderen.1,2

De beste manier om je te beschermen tegen diabetische (diabetes) complicaties is om je bloedglucose, bloeddruk, gewicht en cholesterol te beheersen. Het is niet altijd gemakkelijk, maar mensen die een voortdurende inspanning leveren om hun diabetes te beheren, kunnen hun algehele gezondheid sterk verbeteren.1,2

Schommelingen in de bloedsuikerspiegel treden op wanneer de bloedsuikerspiegel van een persoon met diabetes te hoog of te laag wordt. Dit kan je stemming en hoe goed je je voelt beïnvloeden. Zoals je weet, zijn er verschillende factoren die veranderingen in je bloedsuikerspiegel kunnen veroorzaken. Zoals dieet, lichamelijke oefening en je medicijnen - inclusief insuline. Als je een van de onderstaande symptomen ervaart, neem dan contact op met je arts.


Waarom voel ik me emotioneel uitgeput en leeg?

Door je inspanningen om je bloedsuikerspiegel te beheersen, kan je je gefrustreerd en leeg voelen. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen je stemming beïnvloeden en hoe goed je je voelt. Frustreert het managen van je diabetes je? Praat dan met je behandelaar, want er zijn manieren om je te helpen.

Hoe herken ik een hoge bloedsuikerspiegel?
Hoe behandel ik een lage bloedsuikerspiegel?
Wat moet ik doen als ik schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel heb?
1. NIH Senior Health. Available at: https://nihseniorhealth.gov/diabetes/faq/faqlist.html#a7. Date accessed: 9 April 2015.
2. International Diabetes Federation. Available at: http://www.idf.org/signs-and-symptoms-diabetes. Date accessed: 9 April 2015.
3. Diabetes UK. Available at: http://www.diabetes.org.uk/FAQ/FAQ_2/. Date accessed:9 April 2015.