Schommelingen in de bloedsuikerspiegel hebben

Schommelingen in de bloedsuikerspiegel hebben

Heb je schommelingen in je bloedsuikerspiegel?

Je diabetes met insuline reguleren is niet zo gemakkelijk. Je doet je best om te zien wat je eet, hoe je beweegt en om je medicatie in te nemen zoals aanbevolen... maar je bloedsuikerspiegel blijft toch nog steeds fluctueren. Het kan een echt gevecht zijn. Dan voelt het alsof je de controle verliest, je bloedsuikerspiegel schommelt. En je voelt je moe of geïrriteerd, soms wat neerslachtig.

Het is belangrijk dat je goed in staat bent om de symptomen van de schommelingen in je bloedsuikerspiegel te herkennen. Weet wat je kunt doen om ze te behandelen. Nu is het tijd om actie te nemen.

Praat als een eerste stap eens met je behandelaar DVK/POH. Zij kunnen oplossingen noemen die je kunnen helpen. Lees onze handige diabeteschecklist met daarin onderwerpen die je met je behandelaar DVK/POH kunt bespreken.

Fluctuaties betekenen niet dat je niet hard genoeg probeert. Er zijn verschillende redenen waarom je bloedsuikerspiegel kan fluctueren:

Hieronder vind je een aantal factoren waarvan bekend is dat ze fluctuaties in de bloedsuikerspiegel kunnen veroorzaken. Welke wil je bij je volgende bezoek met je behandelaar bespreken?

De medicijnen die ik neem
 Is je huidige behandeling de meest geschikte voor jou?
Bepaalde diabetesmedicijnen, waaronder insuline en hun doseringen, kunnen in verschillende mensen verschillende resultaten geven. Zelfs als je je voorgeschreven behandeling precies opvolgt, kan je bloedsuikerspiegel nog steeds schommelen. Je bent niet alleen. Het is belangrijk dat je zelfverzekerd en tevreden bent met je diabetesbehandeling. Vraag je arts eens of je dosering nog steeds bij je past en of er geen andere meer geschikte behandelingsmogelijkheden voor jou zijn?

Mijn voedingsplan
 Kan je behandelaar je een beter voedingsplan bij je behandeling aanraden?
Een goed maaltijdplan moet passen bij je dagindeling, eetgewoonten en medische behandeling. Vraag je arts om je te helpen om het juiste maaltijdplan te vinden dat de behandeling van je diabetes zal aanvullen en je helpt om de streefwaarde voor je bloedsuikerspiegel te bereiken.

Wanneer ik me niet goed voel
 Heeft je huidige of chronische ziekte gevolgen voor je diabetesbehandeling?
Een verkoudheid, griep of een allergie kan gevolgen hebben voor je instelling en kan invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Vertel je arts altijd over andere medische aandoeningen die je hebt. Kleine veranderingen in je behandeling kunnen je al helpen om je bloedsuikerspiegel beter te reguleren tijdens ziekte.

Mijn hoeveelheid en intensiteit lichaamsbeweging
 Heeft je hoeveelheid lichaamsbeweging gevolgen voor je bloedsuikerspiegel?
Regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet in combinatie met een geschikte/aangepaste medische behandeling van je diabetes, zijn belangrijk om de schommelingen in je bloedsuikerspiegel te reguleren. Praten met je arts over hoe vaak je beweegt kan goed voor je zijn. Je arts kan je vertellen of je je lichaamsbeweging, je maaltijden of je medische behandeling moet aanpassen om stabielere bloedsuikerspiegel te bereiken.

Wanneer ik me minder voel of gestrest ben
 Ben je gestrest of zit je niet goed in je vel? Bespreek dit met je arts. Deze factoren kunnen bloedsuikerspiegel beïnvloeden.
Omgaan met een chronische aandoening zoals diabetes is een behoorlijke emotionele belasting. Maar je bent niet alleen. Veel mensen met diabetes hebben last van stress en angst door hun diabetes. De invloed van stress op de bloedsuikerspiegel kan behoorlijk frustrerend zijn. Praat met je behandelaar. Hij of zij kan je geruststellen en je helpen om je medische behandeling aan te passen.